Jaké jídlo se jí na Vánoce napříč světem?

Ne ve všech zemích se slaví Vánoce. Pokud v zemi nepřevažuje křesťanské náboženství, a naopak většinu společnosti tvoří třeba budhisté nebo hinduisti, Vánoce slaví pouze menšina obyvatel. Stále se ale Vánoce slaví ve většině zemích světa. Každá má své tradice a zvyky. A s tím se pojí i různá jídla, kterými tento den oslavují.

Podívejme se na některá zajímavá štědrovečerní jídla.

Norsko

V Norsku před Vánoci a během Vánoc konzumují vybranou pochoutku s názvem Smalahove. Jedná se vlastně o ovčí hlavu, která se naloží v soli a poté se nechá vysušit. Následně se celá uvaří, naporcuje a je servírována povětšinou s šťouchanými bramborami.

stromeček

Japonsko

Jelikož je Japonsko především budhistická země, Vánoce se zde tradičně neslaví. Ovšem v posledních letech především mladší generace začínají tento zvyk porušovat. Dokonce už sem tam najdete v Japonsku vánoční trhy. Na Vánoce Japonci konzumují pro nás neobvyklé jídlo, a to je kuře z KFC. Pro ně totiž představuje slavnostní jídlo. K tomu náleží šumivé víno a jako dezert typický, nadýchaný japonský dort s krémem a ovocem.

Argentina

V Argentině o Vánocích konzumují jídlo s názvem Vitel toné. To se skládá z telecího masa, které je uvařené a poté krájené na tenké po plátky. Maso se poté dochutí italskými bylinkami. Podává se s krémovou omáčkou z ančoviček a tuňáka.

Brazílie

Brazilské vánoční jídlo se nazývá Bacalhau. Jedná se o rybí jídlo, které se typicky připravuje ze solené tresky. Přes noc se nechá máčet, aby se zbavila soli. Poté je ochucena různým kořením. Rybí maso se vytvaruje do kuliček a ty se poté snaží, dokud nedostanou křupavý obal.

Vánoce

Peru

V Peru je symbolem štědrovečerní večeře krocan. Ten se nadívá nejrůznějším ovocem a poté se opeče do křupava. V Peru je velmi oblíbená kombinace masa a ovoce, i ke krocanu se podává omáčka z jablíček. Přílohou jsou tamales, které se vyrábí z kukuřičné mouky a tvaruje se do podoby balíčků tvořených z listů. Ty se v Peru pro tuto příležitost plní různou zeleninou či mletým masem. Typickým dezertem je pak mandlový marcipán v nejrůznějších podobách.

Previous post Hubnutí není snadné, ale někdy je nezbytné
Next post Česnek: top potravina zimy