Máte plnou spíž spousty starých zavařenin, o kterých si nejste jisti kvalitou ani původem? Je na čase s tím něco udělat. Především pokud zavařujete další a další kousky, pak je opravdu nutné udělat jim místo. Jak na to?

česnek

Nejprve projděte vaše stávající zásoby. Ty co jsou příliš staré nebo už ve špatném stavu jednoduše vyhoďte, nejspíše by ležely ve spíži dalších několik let, než byste je vyhodili. Nebojte se zbavit starých marmelád i okurek, je přece sezona a uděláte si nové. Dalším krokem je seřadit si ostatní zavařeniny a marmelády podle stáří, tak abyste spotřebovali nejdříve ty nejstarší a pak až ty čerstvé. Pořádně si je označte. Budou se vám hodit samolepící etikety Samolepici-etikety, které jednoduše popíšete a budete hned vědět o jakou zavařeninu jde a kdy byla vytvořená. Všechny nově uložené potraviny si důsledně označte rokem výroby a také druhem zavařeniny, abyste měli přehled. U každé nově ukládané věci zkontrolujte, zda je kvalitně zavařená a víčko opravdu drží.

marmelády

I ostatní věci, které ve spíži máte si seřaďte. Nejlepší je dát si k sobě jednotlivé potraviny, jako jsou těstoviny, rýže, luštěniny a podobně. Prostě abyste věděli kdykoli kde co najdete. Stejně tak si zkontrolujte i data spotřeby potravin. Sice ty trvanlivé většinou vydrží opravdu hodně dlouho ale i tak nějakou trvanlivost mají. Je dobré zkontrolovat i to, zda nejsou poškozené balení, potraviny se nekazí a nebo neplesniví. Jakmile si potraviny rozdělíte, pak je označte štítky, ať víte co kam dávat.

Jakmile si špajz pořádně uklidíte a vyčistíte, zaplníte ho znovu potravinami, snažte se v něm dál udržovat pořádek, ať se do toho nemusíte pouštět znovu za pár týdnů. Hodit se vám budou také různé plastové či dřevěné košíčky a bedýnky na umístění jednotlivých pochutin, jako je třeba koření, pudink, cukr a podobně. Vždy je dobré mít kam tyto věci uložit, aby se jen tak volně nepovalovaly.